Hoogtepunten en statistieken in een terugblik

Het was een leuke reis, en vooral ook erg relaxt. We hebben ons niet laten verleiden en alle bezienswaardigheden afgesjeesd, we hebben een selectie gemaakt en de activiteiten afgestemd op onze gesteldheid, humeur en op het weer. We hebben heerlijk gegeten, lekker uitgeslapen en de tijd genomen voor onszelf.

We hebben deze reis 9 staten doorkruist: Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina, Tennessee, Kentucky, Ohio, Indiana en Illinois. Een gebied met veel afwisseling en veel verschillende landschappen. We hebben maar 2 Nationale Parken bezocht –Blue Ridge Parkway en Smoky Mountains– maar wel diverse andere bezienswaardigheden aangedaan. In totaal hebben we ongeveer 3.700km gereden, en dat is voor ons verrassend weinig, zeker in vergelijking tot onze vorige reizen.

Hoogtepunten tijdens deze reis waren Savannah, de USS-Yorktown, de Blue Ridge en Smoky Mountains, Dollywood en Chicago. Veel afwisseling dus!

Van Savannah hebben we genoten, wat een sfeervol plaatsje is het toch! Wij vonden de pleintjes met de mooie huizen eromheen en het spaanse mos zo gezellig aandoen, en de sfeer die ervan uitging ook zo anders dan vele andere Amerikaanse stadjes die we hebben gezien. Heel toegankelijk ook! Charleston was ook erg mooi, maar de rijkdom maakt het ook minder toegankelijk.

De USS-Yorktown vonden we erg indrukwekkend, leuk ook om zo’n schip te mogen bewonderen, vooral als je zoals Peter zo’n filmfanaat bent en alle oorlogsfilms hebt gezien. Ongelooflijk dat er 3.500 mariniers maanden konden leven op deze boot in vroegere tijden!

De natuur van de Blue Ridge en de Smoky Mountains lijkt erg op elkaar, maar we vonden het wel heel mooi! De vochtige bergen zijn toch weer heel anders dan de bergen zoals we die in het westen van Amerika hebben gezien. Minder puur en niet zo ondoordringbaar, maar met prachtige vergezichten. De scenic routes in deze omgeving zijn ontelbaar, we vonden het heerlijk om hier rond te touren en te genieten van de omgeving. De kleine plaatsjes langs deze routes zijn allemaal pareltjes, je bent tegelijkertijd zo ver weg van het massatoerisme dat je het gevoel krijgt het Echte Amerika te ontdekken. De watervallen zijn niet zo spectaculair als de watervallen die we hebben gezien in het westen van Amerika en in Canada, maar er liggen toch ook wel een paar mooie tussen. Wat we wel gemist hebben in deze regio zijn de vele wow-momenten zoals we die gekend hebben op onze vorige reizen. Die waren er nu ook wel, maar beduidend minder en niet op het niveau van wereldwonderen. Misschien zijn we wel erg verwend!

Dollywood was een leuke verrassing. Wat een gezellig park! Een pareltje onder de pretparken in Amerika, een leuke ontdekking. De afwisseling tussen de attracties en de ambachten vonden we erg leuk, maar ook het eten was er goed, de aankleding erg sfeervol en de medewerkers zo vriendelijk. Ooit komen we er beslist nog eens terug!

En dan Chicago. Tja, wat moet ik daar nog over zeggen? We waren ervan onder de indruk! Een stad die hoog is genoteerd in onze persoonlijke favorietenlijst. Wij vonden Chicago leuker dan New York City. De prachtige architectuur gecombineerd met de ligging en de afwisseling in bezienswaardigheden is geweldig, en ook de rivier die door de stad stroomt geeft Chicago een heel apart karakter. We hebben de tijd genomen om de stad te ontdekken en daar hebben we beslist geen spijt van. Zelfs in 6 dagen hebben we nog niet alles gedaan wat op het lijstje stond, dus daarvoor moeten we beslist nog eens terugkeren!

Wat het weer betreft hebben we betere reizen gekend, maar ook slechtere. We hebben veel mooi weer gehad tijdens de vakantie, maar toch ook wel de nodige regen jammer genoeg. De vakantie begon met regen in Savannah en eindige met regen in Chicago. De balans opmakend mogen we niet klagen, we hebben ook vaak mazzel gehad dat het net droog werd op cruciale momenten en eigenlijk hebben we de eerste twee weken weinig last gehad van het weer. In Chicago hadden we het graag wat warmer en droger gehad, daar hadden we toch wel een beetje pech en we hebben niet alles kunnen doen wat we gepland hadden. Reden om terug te keren dus, en dan hopelijk met nog mooier weer!

Terugkijken kunnen we wellicht vaststellen dat dit weer ook bij het seizoen hoort. Toen we in 2003 naar het noordoosten van Amerika zijn geweest hebben we ook veel regen gehad, terwijl we in 2004 en in 2008 tijdens onze reizen in het najaar het meest prachtige weer hebben gehad. Als ik de seizoenen vergelijk vinden we het najaar toch prettiger om te reizen dan het voorjaar. Het weer is slechts één factor, maar ook de lengte van de dagen en de kleuren in de natuur spelen een rol. In het najaar zijn de dagen korter, en heb je dus meer profijt van het beste licht om te fotograferen –ongeveer de eerste 2 uur na zonsopkomst en de laatste 2 uur voor zonsondergang– en bovendien zie je vaker de zonsondergang. Om de zonsondergang in het voorjaar mee te maken moet je lange dagen maken, en dat past niet bij ons. Het werd nu pas donker om 9 uur ’s avonds en dat vind ik eigenlijk jammer. Ook de kleuren van de herfst vinden we erg mooi in de natuur, en die mis je natuurlijk in het voorjaar. Daar staat tegenover dat in het voorjaar de natuur groener is en meer bloemen heeft, maar dat weegt voor mij toch niet op tegen de kleurenpracht van de herfst.

Conclusie: het was een heerlijke reis, we hebben genoten van alles dat we hebben gezien. We hebben ontzettend lekker gegeten en ons weer geamuseerd in de pretparken. Maar toch hebben we ook wat gemist, de wow-factor en de kleuren in de natuur. Misschien zijn we voorlopig wel even klaar met Amerika en wordt het tijd om ook de andere werelddelen te verkennen. Op naar de wereldwonderen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika!

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het uitgebreide verslag, ik heb genoten tijdens het lezen.

    groetjes
    Carin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi verslag ik heb het met plezier gelezen.
    groetjes Karla

    BeantwoordenVerwijderen